Преди дни един анонимен аудиозапис се разпространи мълниеносно сред германските

...
 Преди дни един анонимен аудиозапис се разпространи мълниеносно сред германските
Коментари Харесай

Престъпни кланове вкарват свои хора в германската полиция

 Преди дни един неизвестен аудиозапис се популяризира мълниеносно измежду немските служители на реда. В него един от преподавателите в Полицейската академия в Берлин се оплаква от непоносимите условия в нея. Той разкри случаи на ненавист и принуждение в един клас, в който доста от курсантите били мигранти и без съществено отношение към образователния развой. В края на записа създателят му стига до следния извод: „ Това не са сътрудници, това е врагът. Врагът в личните ни редици “. Това са тежки обвинявания. Затова и Комисията по вътрешните работи в Берлинския сенат им обърна съществено внимание на изключително съвещание. По данни на Германския полицейски профсъюз DPolG арабски кланове се опитвали напълно целеустремено да вкарат свои хора в публичния бранш. По думите на Бодо Пфалцграф от синдиката съществували „ ясни индикации “ за сходна тактика. На противоположното мнение е шефът на берлинската полиция Клаус Канд, който не позволява, че престъпни групи могат по подобен метод да завладяват поверената му работа: „ Тези изказвания са неправилни. Категорично “, твърди той. Това обаче не са първите известия за проблеми в берлинската полиция. Преди време стана ясно, че един от курсантите се е снимал в порнофилм, различен пък е продавал опиати, а трети е укривал движимости от обири с щурм.
Ниско възнаграждение, високо натоварване

Факт е, че на полицията в Германия не й доближава личен състав, в това число квалифицирани млади фрагменти. От години тя се пробва да притегля нови попълнения, като употребява нетрадиционни способи за това – благодарение на съвременни рап видеа, с непринудени рекламни акции в обществените мрежи и разгласи в жанр, който се харесва на младежите. „ Намирането на подобаващи претенденти стана доста мъчно, тъй като на пазара на труда вземат участие и други играчи, които ни отмъкват положителните фрагменти под носа “, споделя представителят на Съюза на немските престъпни чиновници Улф Кюх, представен от „ Дойче веле “. Други отрицателни фактори са неприятното възнаграждение, неатрактивното работно време – и нощем, и през почивните дни, както и непрекъснатото високо натоварване. Говорителят на Полицейския профсъюз Михаел Хауг прибавя и още един щрих към общата картина. Местните медии постоянно представяли в отрицателна светлина полицейската работа. Подобни изявления засилвали усещането, че насилието и неналичието на почит пред полицейските чиновници са се нараснали фрапантно. „ Затова и доста родители съветвали децата си да не стават служители на реда “, твърди той.

При набирането на полицейски личен състав важи общото предписание: който желае да работи като служител на реда в Германия, би трябвало да е в положително физическо и здравословно положение, да владее добре немски език и да има безупречна известност, с цел да може да работи като следовател в една претенциозна и частично костваща доста нерви специалност. Именно тези три условия обаче липсват у множеството претенденти. „ Много от тях се провалят още на диктовката “, продължава представителят на Полицейския профсъюз. Други пък не съумяват да покрият стандартите за физическа устойчивост. Затова и полицията към този момент е разхлабила някои от условията, като да вземем за пример в провинция Баден-Вюртемберг, където от началото на годината са позволени татуировките по ръцете, стига те да не са в прорез със законите или дискриминиращи. И по-ниският растеж към този момент не е проблем. „ От позиция на неналичието на задоволително претенденти за работа в полицията просто не можем да си позволим да отхвърляме на хора единствено тъй като те имали татуировка или били с един сантиметър по-ниски “, споделя Хауг. Но и други критерии биват занижавани, показва Улф Кюх от Съюза на престъпните чиновници. Като цяло равнището пада, твърди той: някои федерални провинции да вземем за пример към този момент взимали претенденти с тройки в дипломите си по математика или немски език. „ Което не е по никакъв начин добре, защото таман езикът е значим инструмент в работата на служителите на реда “, добавя той. Друг сериозен проблем за полицията е идното излизане в пенсия на доста полицейски чиновници – до 2021 година всеки пети чиновник от наброяващия сега 215 000 души персонален състав на полицията ще излезе в пенсия.

С малко свободно време, с ниски заплати, само че с голяма отговорност. И вместо самопризнание – всевъзможни рецензии от всички страни. Германските служители на реда са напряко за жалост, твърди кореспондентката на „ Дойче веле “ Жан Данхонг. „ Добър другар от Тройсдорф ми описа по какъв начин служителите на реда в това идилично градче неотдавна били атакувани от лумпени, които наричали пазителите на реда „ нацистки прасета “, разкрива тя. В други градове пък служителите на реда нерядко се оказват изправени против цели фамилни кланове единствено тъй като са закачили фишове за санкция на погрешно паркирани коли. Полицаите не са в положение да възнамеряват персоналния си живот, тъй като са принудени да дават изключителни наряди когато и да е и постоянно да имат подготвеност да бъдат вдигнати по паника. На всичко от горната страна немските служители на реда са и зле оборудвани. От седмичника „ Ди Цайт “ оповестиха, че берлинските служители на реда

не могат да си разрешат образователни стрелби

с същински патрони. Тамошната полиция закупила от друга федерална област бракувани револвери за символичната цена от едно евро. Не по-различна е и обстановката със заплатите. Чистата месечна заплата на един служител на реда е към 2000 евро. Тази сума е оскъдна на фона на отговорността, която носят служителите на реда за сигурността на страната и жителите. Те не си „ докарват и по нещо в допълнение “ посредством изнудване и корупция, каквато процедура има в доста други страни по света. Показателно е да вземем за пример, че в Китай съществува сентенция, която гласи: „ полицията и бандитите са едно и също “. Няма я към този момент онази идилия от предишното, когато криминалистите в Германия се занимаваха най-много с италианската мафия и азиатските триади. Днес обстановката е напълно друга. Опасностите и заканите набъбнаха неимоверно – каналджийски банди за трафик на хора, ислямски терористи и дясноекстремистки побойници – всички те усилват доста професионалния риск за служителите на реда. Ето че в този момент полицията би трябвало да се оправдава и пред политиците.

След като двама служители на реда гръмнаха един 17-годишен афганистанец, който беше ранил с секира четирима души във влака за Вюрцбург, представителката на Зелената партия Ренате Кюнаст запита в „ Туитър “ за какво служителите на реда не са обезвредили атентатора навреме. След новогодишната нощ на 2016 година председателката на партията Симоне Петер пък упрекна кьолнската полиция в расизъм, тъй като чиновниците на реда целеустремено направлявали документите на близо 1000 африканци. Какво желая да кажа с тези образци? Ако полицията не успее да удържи обстановката под надзор, стартират да валят рецензии от всички страни, че е бездействала. Ако ли пък работи уверено, политици и медии стартират да се питат дали е била нужна сходна неотстъпчивост. По време на срещата на Г-20 в Хамбург през юли

служителите на реда станаха обект на принуждение, проведено от леви радикали и анархисти. Резултатът беше подпалени коли, разрушени и плячкосани магазини, голям брой ранени служители на реда. Левите екстремисти по нищо не отстъпват на дясноекстремистките насилници във връзка с разрушителната им гняв. Според някои явно е мъжество да замеряш служителите на реда с камъни. Редица коментатори даже обявиха, че хамбургската полиция също носи известна виновност за конфликтите, тъй като самата тя използвала принуждение

За полицията дават отговор обособените провинции. Така да вземем за пример в Бремен важат напълно разнообразни критерии за назначение на работа спрямо Бавария да вземем за пример. В някои провинции към момента е допустимо да станеш държавен чиновник с тапия за приключено приблизително обучение, при което най-после не се поставят зрелостни изпити. Докато в Долна Саксония се изисква претендентът да се е явил и на матури. Затова се постанова да бъдат уеднаквени стандартите за учебен ценз. Общественият бранш също би трябвало да се нагоди към променените настройки на младежите. „ Защо да вземем за пример служителите на реда да не могат да разчитат на по-гъвкаво работно време и да работят от време на време и от у дома? Или пък да си вземат 1-годишен неплатен отпуск “, пита Михаел Хауг. „ Аргументът, че полицейските чиновници имат сигурна работа чак до пенсия, към този момент не важи “, добавя той и предизвестява, че в случай че не се вземат незабавни ограничения, ще последват още повече трагични събития.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР